Baterije baš po Vašoj meri!

Baterije baš po Vašoj meri ! Kada renoviramo kupatilo ili kupujemo nameštaj i sanitarije za novo kupatilo,izmedju ostalog, važno je i  pitanje izbora slavina odnosno baterija za kadu, tuš kabinu, bide, za lavabo, umivaonike.  Nekada je izbor baterija za kupatila i kuhinje bilo svedeno na par stilova. Materijali i boje su bili ograničeni na dve do tri vrste. Do polovine prošlog veka, sve slavine mogle su da sprovode samo  hladnu ili samo toplu vodu. Izum mešača vode, bio vrsta male revolucije jer je značajno uticao na kvalitet života.

Danas postoji velika ponuda baterija koje se izrađuju od različitih materijala. Od baterija koje možete da uključite blagim dodirom do baterija koje čine čitav vodopad, postoje one koje su savršene samo za vaš dom. Naravno, od tolikog izbora, treba se odlučiti za stil, oblik i funkciju koji odgovaraju samo vama i vašem enterijeru. Toliko smo naviknuti na moderne batetrije sa mešačem vode da bi nam bilo potpuno neobično da danas nad umivaonikom imamo dve slavine.  Velika prednost u tome da samo sa par prostih poteza prilagodimo željenu temperaturu vode. More ponuda i obilje proizvodjača baterija za kupatilo mogu nas dodatno zbuniti i otežati konačan izbor.

Koji stil slavine odgovara vašem domu?

Stare slavine bez mešača, često su se kvarile i zahtevale su često menjanje što je uslovilo inovaciju poput mešača. Moderne baterije imaju  duži rok trajanja bez kvarova. Jedan od najskupljih tipova modernih baterija je slavina s keramičkim diskovima. Bilo da je vaša kuhinja ili kupatilo tradicionalno ili ultra moderno, vaše baterije treba da se uklapaju u kompletan dekor vašeg enterijera. Ako imate ukrase i tradicionalne linije, razmislite o korišćenju slavina sa sličnim detaljima. Za minimalistički prostor izaberite bateriju sa čistim linijama. Jaki metali poput hroma i nikla su sinonimi za moderan stil.

Kako izabrati baterije za kupatilo?

Prvo postavite sebi pitanje budžeta i onoga što želite da za svoj novac dobijete. Najbolje slavine i baterije prati i visoka cena i možete ih naći u sve brojnijim salonima dok su najjeftinije slavine na pijaci, obično bugarske ili madjarske proizvodnje. I ove jeftinije verzije mogu se pokazati odličnim izborom, ako imate sreće. Dakle, dobro porazgovarajte sa prodavcem na tezgi ako želite da uštedite i dobijete relativno dobar kvalitet. Osim para, povedite računa i o izgledu i vrsti baterija koja će se uklopiti u celokupan stil kupatila. Savremeni proizvođači baterija nude zaista dosta stilova i dizajna medju kojima ćete sigurno naći ono što će zadovoljiti i Vaš ukus, ma koliko zahtevni bili.

Uklopite bateriju sa dizajnom kade ili umivaonika. Prije nego što se odlučite za bateriju, pogledajte vašu kadu i umivaonik. Da li ono ima tradicionalan, moderan ili luksuzni stil? Uklopite bateriju sa dizajnom kade i lavaboa. Mnogi proizvođači grupišu svoje proizvode prema stilu kako bi vam pomogli da izaberete najbolju slavinu za vaše kupatilo.

Izaberite bateriju sa načinom života vaše porodice. Ako imate više članova porodice i mnogo prljavih ruku koje će stalno biti u dodiru sa kuhinjskom baterijom, razmotrite mogućnost kupovine slavina koje se uključuju blagim dodirom. Ako je vaš dom mesto gde se organizuje puno zabava, onda izaberite baterije koje će ostaviti utisak, sa visokim poliranim metalom ili dramatičnim oblikom koji će biti savršen za vaš prostor.

Procijenite vaš budžet prilikom kupovine. Baterije su jedan dio kuće o kojem ne razmišljamo dok ne moramo. Razmišljajte o baterijama i cijenama prije nego što dođe do toga da morate da ih kupite „po svaku cijenu“. To će vam pomoći da ne kupujete bez razmišljanja. Ako imate mali budžet provedite dan tako što ćete istraživati različite opcije. Baterije su sjajan ukras vašeg umivaonika, kade ili sudopere.

Vrste baterija za kupatilo

Dvoručne slavine su najstariji model ali su i dalje u upotrebi. Ove baterije imaju posebnu ručicu za hladnu a posebnu za toplu vodu pa mešanje vode odrađujete sami, ručno uz pomoć ručica . Na modernijim slavinama ove ručice se okreću tek za 90 stepeni – što ih čini lakšim za upotrebu. Ove slavine ponovo postaju moderne i izradjuju se kao posebno stilizovane kako bi dodatno ulepšale kadu ili retro umivaonike. Idealne su za kupatila ako volite klasični ili pomalo starinski stil.

Jednoručna slavina na našim prostorima dugo je bila sinonim za brend Armal. Alidanas postoji veliki broj proizvođača jednoručnih slavina koje su inače najpopularnije zbog lakog rukovanja . Uglavnom se prave sa dve veličine mešača – 35 ili 40. Jeftinije su one sa manjim mešačima.Mešači za slavinu se često mogu i promeniti što će Vas spasiti dodatnih troškova u slučaju kvara – kupite novi uložak umesto novu slavinu!

Upravo zato je uvek preporučljivije kupiti malo skuplju slavinu ali sigurniju proizvodjača kao što su već pomenuti Armal, zatim Rosan, Grohe, Paffoni, Minotti, Diplon, Enmon, ili Kanjiža od domaćih.

Za ove kvalitetnije spomenute baterije daje se i razuman garantni rok kao i pristup rezervnim delovima koji se relativno lako nalaze. Ugradna baterija za kupatilo izgleda tako da je samo telo slavine u zidu spolja je vidljiva samo rozeta i izliv. Kombinacije su neograničene. Ako ovakvu vrstu baterije imate u tuš kabini ili kadi, uživaćete u udobnom tuširanju zbog čega su ugradne slavine postale jako popularne.


Baterije sa senzorima

Baterije na senzore – senzorske slavine – Često ih vidjamo po restoranima i u drugim javnim objektima koji su namenjeni većem broju ljudi. Vrlo su praktične i dugotrajne. Štede vodu pa zašto jednu takvu ne biste ugradili i u svoje kupatilo? Jedina zamerka je zapravo cena – dosta su skuplje u odnosu na klasične baterije.

Boje baterija i slavina. Osim klasičnih emajliranih slavina, u ponudi postoje i one u boji od kojih su popularnije one crne. Deluju nesvakidašnje i osvežiće prostor ako izaberete neku neobičnu boju. Baterije sa tuševima koji u konstrukviji imaju raznobojne lampe, daće poseban doživljaj tokom tuširanja.