Led rasveta duž čitave dvorišne staze

Rasveta pored staze i/ili stepenica

Led sijalica duž čitave dvorišne staze, postavljena sa spoljašnje ili unutrašnje strane, može biti jedan od najjačih izvora svetlosti i ujedno rasveta koja će privlačiti najviše pažnje. Kako bi čitava staza izgledala kao sa strane posuta zvezdama, savet je i da birana rasveta bude manje veličine, ali nećete pogrešiti ni ako se okrenete većim dimenzijama.

Manja rasveta takođe može biti ugrađena u stepenice, i to sa donje strane svakog stepenika, te će veoma zanimljivo izgledati i ulaz u kući, na terasu ili u samo dvorište. Savet je da ista rasveta bude birana za stepenice i stazu, kako bi čitavo dvorište vizuelno bilo povezano osvetljenjem. Takođe, možete se rešiti i da ista rasveta bude izabrana za samu terasu, dok će ona koja osvetljava biljke dodati upečatljiv akcenat čitavom prostoru.

Rasveta za terasu

Kada se bira rasveta za terasu, najpre morate voditi računa o stilu koji želite da postignete. Ako je rasveta manjih dimenzija ukrasila Vašu stazu i stepenice, onda je preporuka da se ista vrsta ugradi i na terasi, u zidove i/ili plafon. Isto važi i kada je rasveta nešto većih dimenzija u pitanju.

Međutim, ako želite da dodate upečatljiv pečat terasi i nešto drugačiji vid dekoracije, onda se savetuje kombinacija koju će činiti led sijalica i veći luster okačen iznad stola. Takođe, opciju može predstavljati i led rasveta kombinovana tako da ona većih dimenzija, gotovo u vidu reflektora, osvetli zidove ili saksije okačene na zidove, što će dodati originalni detalj prostoru.
Za kraj, sve možete ukombinovati sa bambusovom trskom, na primer, kako biste imali još jedan rustičan element u čitavom eksterijeru.

Osvetljenje biljaka

Kada se bira rasveta za dvorište, posebno se obraća pažnja na biljke koje želimo da budu osvetljene, te ovakva vrsta rasvete uglavnom predstavlja onu najpopularniju i najtraženiju. Možete se okrenuti, za početak, saksijama koje noću svetle, i koje će činiti savršen svetlosni detalj svake Vaše večeri, ujedno ističući cveće ili tuje u njima. Led sijalica idealno rešenje.

Drugi, takođe veoma popularan momenat kako među dekoraterima tako i među pejzažnim arhitektama, jeste rasveta u vidu malih tuja sa obe strane dvorišne staze ili stepenica. Ovi svetleći elementi mogu se činiti velikim i preteranim, ali ako se uzme u obzir da su jedina rasveta u dvorištu – ne računajući onu na terasi – mogu biti veoma originalan momenat koji će neizostavno privlačiti pažnju.

Na samom kraju i najklasičnija, ali i dalje jedna od najlepših i svakako najtraženija varijanta – rasveta za zidove ili podna rasveta koja ističe lepotu biljaka na zidovima ili pak onu posađenu ili u saksijama.

Sada Vaše ruže i ostalo cveće svoju lepotu mogu dobiti i u mraku, samo ako dobro postavljena rasveta bude uperena u njih, čineći ih posebno živopisnim akcentom