Veštačka trava san ili java !?

Veštačka trava već odavno ne predstavlja nikakvu novinu, no može se reći da spada u novitete koji su postali svakodnevna, masovna pojava, zaobilaznim putem. Iako podloga koja se inicijalno montirala samo u salama za mali fudbal, zahvaljujući brojnim poboljšanjima i inovativnim rešenjima. Našla je široku primenu i zasluženo mesto traženog proizvoda na tržištu. Osim što sve više zamenjuje prirodnu travu na stadionima, ali i svim ostalim sportskim terenima, vrlo je praktično sredstvo pejzažne arhitekture. Koje u velikoj meri može osvežiti i promeniti izgled vašeg dvorišta ili vrta.

Dekorativna trava daje, čini mi se, onaj efekat koji i želimo da postignemo kada izađemo iz kuće.

Prirodu na dlanu, meko tlo pod nogama, mesto za trčanje bosim nogama. Naravno da je prirodna trava nešto što biste želeli, ali sa svim ovim gore nabrojanim, od dečije igre na njoj do izrastanja nepoželjnih biljaka, možda je bolja solucija da postavite veštačku travu na ovu površinu u dvorištu. Istini za volju, postavljanje veštačke trave kao i montaža svake druge podloge podrazumeva određene korake koji se moraju ispoštovati, ali generalno posmatrano i nije naročito komplikovan proces, pogotovo u poređenju sa trudom i novcem koji treba uložiti u održavanje prirodnog travnjaka. Postupak je sličan postavljanju tepiha, pošto su i ovde, kao i kod nekih vrsta tepiha, vlakna taftovana za podlogu.

Takođe, ukoliko se odlučite da je postavite sami, onda obavezno vodite računa o spoljnim ivicama. Poprečni presek spoljnih ivica treba što bolje uklopiti u ostatak pejzaža. Blago ih oboriti ka podlozi da bi se što manje videle, i, ako je moguće, zamaskirati ih ukrasnim kamenom, žbunjem, cvećem. Uredno potšišanom živom ogradom, kako bi travnjak dobio što prirodniji izgled. Što se tiče linija, odnosno redova, po nekom nepisanom pravilu se kombinuju u kontrastnim bojama, ali ni to nije obavezujuće.

Danas postoji toliko vrsta veštačke trave, u zavisnosti od namene, i toliko podmodela u okviru svake vrste, da je običnom čoveku zaista lako da se izgubi u tom moru izbora.

Osim fudbalske, tu je podloga za tenis, golf, ragbi, hokej na travi. Potom multisport podloga adaptibilna za višestruku primenu kao što joj i sam naziv sugeriše. Povrh toga i dekorativna trava za dečija igrališta, travnjake, terase i balkone, i ugostiteljske objekte.

Proizvodi se u rolnama širine 2m ili 4m, i dužine do 25m, koje se mogu skraćivati i krojiti po potrebi. Od alata će vam biti potreban samo poliuretanski lepak i makaze. Ako ste inače vešti u obavljanju malih kućnih popravki, možete je postaviti i sami. Oni manje iskusni će svakako taj posao prepustiti profesionalcu. Važno je samo da pre lepljenja tačno odredite koja traka će gde stajati. Kao delovi slagalice, i da dobro ukrojite spojeve. Delovi se lepe jedan za drugi na spojne trake.

Naravno, veštačka trava nema autentičnu mekoću niti karakteristični, mnogima privlačan miris sveže pokošene trave, ali to u startu od nje nije ni realno očekivati. Ipak treba pohvaliti proizvođače i reći da su napravili gotovo savršenu repliku. Nešto što je po teksturi i na oko najpribližnije pravoj stvari. I što neće odavati utisak veštačkog. Nakon montiranja ne zahteva apsolutno nikakvu doradu niti dodatno održavanje. Tako da od tog momenta nadalje možete uživati u čarima zelene površine na čijem izgledu će vam svi zavideti. Danas postoji toliko vrsta veštačke trave, u zavisnosti od namene, i toliko podmodela u okviru svake vrste, da je običnom čoveku zaista lako da se izgubi u tom moru izbora.

Pored namene, sve ove podloge međusobno se razlikuju po visini i finoći vlakana. Gustini tafta i broju taftova po dužini (na 10cm). Broju vlakana po m² i po materijalu od kog su izrađena, kao i po boji. Vlakna se uglavnom izrađuju od polietilena ili polipropilena, s tim što su polipropilenska mekša. Ona od polietilena nešto tvrđa i znatno otpornija na spoljne uticaje poput klimatskih, te naravno pogodna za površine na otvorenom. Visina vlakana se kreće od 10mm do 60mm, ali će biti sasvim dovoljno kupiti travu prosečne gustine i visine-poslužiće svrsi bez problema.

 Mnogo je važnije  i da ima dobru UV zaštitu jer se veštačka trava brže zagreva od prirodne i brže bledi na suncu.