Sigurnosna vrata siguran izbor!

Zašto izabrati sigurnosna vrata !

Sigurnosnih vrata kupovina  nije nimalo naivan i jednostavan posao.

Sigurnosna vrata su ozbiljan proizvod, o kome se morate predhodno dobro informisati, upoznati i u čiju kupovinu bi bilo poželjno da idete sa određenim predznanjem. Načešće se smatraju sigurnosnim, svaka vrata koja imaju bravu za zatvaranje na više tačaka. Ovo razmišljanje nije pogrešno ukoliko su ispunjeni i dodatni uslovi.

Kvalitet sigurnosnih vrata određen je standardom EN 1627. Koji određuje maksimalnu dozvoljenu deformaciju vrata i najkraće potrebno vreme za testiranje vrata na pokušaj provale.

Kada donesete odluku da kupite određeni proizvod, što iz želje ili nužde. Shvatite da na tržištu postoji obilje modela tog proizvoda. Pored modela, postoji i obilje saveta, predloga i iskustava. Ništa lakša situacija nije ni sa kupovinom sigurnosnih vrata. Svrhu i korist sigurnosnih vrata znate, a koja pitanja mogu da Vam olakšaju izbor.

Od čega su napravljena sigurnosna vrata?

Ovo pitanje je veoma bitno iz razloga da biste stekli utisak koliku zaštitu sigurnosna vrata mogu da Vam pruže. Sa druge strane saznaćete da li su vrata prevashodno namenjena za kuću, stan ili poslovni objekat. Primera radi, sigurnosna vrata za kuću moraju da odolevaju kradljivcima, ali i vremenskim neprilikama – vetar, vlaga, niske temperature. Dok sigurnosna vrata za stan imaju pored sigurnosne funkcije i potrebu za zaštitu od buke.

Koja vrsta sigurnosne brave je ugrađena?

Sigurnosne brave mogu biti cilindar brave i kasa sefovske brave. Cilindar brave su manje otporne od kasa brave. Ali se zato ključevi ne mogu kopirati i nema bojazni od postojanja ključa duplikata. Takođe, prilikom nekog kvara cilindar brave je lakše zameniti. Međutim, bez obzira na vrstu, ukoliko sigurnosna vrata imaju kvalitetnu sigurnosnu bravu. Obično se to odnosi na italijanske i nemačke brave, gde je zaključavanje sa više šipova i više različitih tačaka i uglova. Kradljivci će brzo odustati jer su svesni da im je potrebno više vremena za obijanje.

Kakvi su štok i šarke na vratima?

Sigurnosna vrata su kvalitetnija ukoliko je štok vrata izrađen od čvršćih metala kao što su aluminijum, metal ili čelik. Smatra se da su čelične šarke najače šarke, koje kada su vrata zatvorena ne dozvoljavaju podizanje vrata pajserom .

Da li vrata poseduju sertifikat i garanciju?

Prema evropskom standardu EN 1627 sva sigurnosna vrata podeljena su u šest različitih klasa. Prva klasa je najlošija klasa, čija je otpornost termička i zvučna, ali ne isigurnosna, dok je šesta klasa najkvalitetnija. Ovaj standard propisuje minimalno vreme koje sigurnosna vrata moraju da izdrže prilikom provale, odnosno maksimalno dozvoljene deformacije. Stoga je veoma bitno proveriti da li sigurnosna vrata poseduju sertifikat o zaštiti, ateste i garanciju.

Da li postoji servis i služba hitnih intervencija?

Sigurnosna vrata su specifičan proizvod čijim kvarom se možete naći u ozbiljnom problemu. Ostaćete zarobljeni u stanu, ispred stana ili nećete moći da zatvorite vrata. Kako su takve stvari moguće, a prema nekom nepisanom pravilu dešavaju se van radnog vremena. Neophodno je imati broj telefona dežurnog servisa koji će Vam uvek biti na raspolaganju. S druge strane, u zavisnosti od toga da li su vrata domaća ili uvozna. Veoma je bitno znati da li postoje rezervni delovi koji se u slučaju nužde mogu kupiti i zameniti.

Da li je na istom prodajnom mestu moguće ugovoriti i uslugu montaže?

Kako bi sigurnosna vrata ispunila svoju osnovnu funkciju zaštite, neophodno je uraditi i njihovu profesionalnu montažu od strane samog proizvođača.. Naravno da postoji i mogućnost ugradnje od strane drugih lica. Ali tada možete doći u situaciju da se neki nedostatak prilikom ugradnje pripisuje proizvođaču ili obrnuto.

Vreme u kome živimo je vreme brzih promena, trčanja za svakodnevnim obavezama. Egzistencijalnim potrebama, a sve u cilju postizanja životne sigurnosti. Međutim, upravo taj savremeni, stresni način života. Dovodi nas vremenom do iscrpljivanja i potrebe da negde pobegnemo, isključimo se i napunimo baterije.

Ukoliko nam prilike dozvoljavaju, odlazak negde na godišnji odmor zvuči kao odlična ideja. Da bismo na istom tom odmoru bili opušteni, moramo biti sigurni da smo u stanu ili kući poisključivali sve aparate. Poznato vam je da prilikom kupovine putnog osiguranja. Neke osiguravajuće kuće nude i osiguranje stambenog prostora, za vreme dok ste na godišnjem odmoru. Da li je to slučajnost? Naravno da nije. Statistički gledano najveći broj provala i krađa, dešava se u sezoni godišnjih odmora. Otići na odmor, a misliti da li će vam neko obiti stan i nije baš neka računica. Sa druge strane ako i kupite osiguranje, da li će vam to uliti sigurnost i omogućiti da se opustite. Bojim se da to i nije neko rešenje.

Svrha proizvodnje i kupovine sigurnosnih vrata leži svakako u zaštiti ukućana, stvari i prostora od provala i krađa. U odnosu na obična ulazna vrata, sigurnosna vrata su izgrađena od čeličnih limova, ojačana čeličnim profilima, sigurnosnim bravama. Kao i dodatnim zaštitama koje se ne vide na prvi pogled. Sigurnosna vrata se ne mogu obiti šrafcigerom, pajserom ili čak jačim udarom u sama vrata. Što je slučaj sa običnim vratima, stoga će provalnik brzo odustati od njih.

Sigurnosna vrataTermo izolacija – sigurnosna vrata, ne samo da sprečavaju ulazak neželjenih gostiju, nego i ne dozvoljavaju prolaz hladnog, odnosnog toplog vazduha iz spoljašnje sredine u stambeni prostor.

Visok stepen izolacije doprinosi smanjenju troškova energenata za zagrevanje ili hlađenje u letnjem periodu. Drugim rečima, sigurnosna vrata potvrđuju i svoju ekonomsku efikasnost i zaštitu kućnog budžeta. Zvučna izolacija – višeslojna zaštita od kojih su sigurnosna vrata napravljena doprineće zaštiti od buke. Naročito ukoliko živite u užurbanim gradskim sredinama, a i obezbediće vam preko potreban mir. Estetika – iako su napravljena od čelika i drugog izdržljivog materijala. To ne znači da su sigurnosna vrata gruba i ružna na izgled. Naprotiv, danas se na tržištu nalazi veliki broj sigurnosnih vrata različitih dezena. Koji se uklapaju u svaki stambeni prostor i doprinose lepom i ugodnom izgledu vašeg doma.  Dugotrajnost – budući da se sigurnosna vrata prave od kvalitetnog, izdržljivog, višelojnog materijala. Činjenica je da ova vrata imaju i dug vek trajanja. A da pritom ne zahtevaju neku posebno održavanje u odnosu na obična vrata.

Kao što je slučaj i sa svim ostalim proizvodima, danas se na tržištu nalazi veliki izbor proizvođača. Kao i distributera sigurnosnih vrata. Kada već izdvojite novac za kupovinu istih, postavlja se pitanje kako da budete sigurni da ste napravili dobra odnos cene i kvaliteta. U gotovo svakom prodajnom salonu sigurnosnih vrata imate mogućnost da zakažete i profesionalnu ugradnju samih vrata. Ne sumnjam da imate sposobnog kuma ili okretnog komšiju iz ulaza, ali sa njima popijte piće, a ugradnju sigurnosnih vrata prepustite iskusnim majstorima.

Iako je kod nas uvreženo mišljenje da je ugradnja i servis bilo kog uređaja „otimanje para“. Ukoliko se malo zamislite, shvatićete da nije baš tako. Sigurnosna vrata imaju ozbiljnu i veliku funkciju: da zaštite vašu porodicu, vašu imovinu i vas.

Prilično vredne stvari sa kojima se ne treba igrati. Stoga, profesionalnom ugradnjom sigurnosnih vrata obezbedićete:

• Pravilno i sigurno funkcionisanje vrata,
• Sigurnu i maksimalnu zaštitu koji izabrani model može da pruži,
• Duži vek trajanja vrata,
• Izbećićete troškove nastale nepravilnom ugradnjom,
• Garanciju za neki predviđeni period

sigurnsona vrata

Naravno ovo su sve radovi kada su u pitanju sigurnosna vrata standardnih dimenzija i postojanje istog otvora. U protivnom svi dodatni radovi proširivanje otvora, rušenje, štemovanje, ugradnja interfona, zazidjivanje otvora, ugradnja mikrokamere i sl.se posebno dogovara.

Neka od najčešćih pitanja kupaca jesu. Da li je ugradnja bučna, koliko traje i da li prouzrokuje oštećenja na zidu i podu? Upravo zahvaljujući profesionalnom kadru sa dugogodišnjim iskustvom i savremenom opremom za ugradnju, sve eventualne poteškoće , oštećenja i buka su svedeni na minimum.

Prilikom kupovine vrata i donošenja odluke o ugradnji istih imajte na umu činjenicu da profesionalna ugradnja ne predstavlja dodatni trošak. Nego dodatnu garanciju za sigurno i dugotrajno korišćenje sigurnosnih vrata.