Zašto je TEGOLA idealno rešenje za Vaš krov

Zašto je TEGOLA idealno rešenje za Vaš krov .Postavljanje tegole predstavlja faktore koji se moraju ispoštovati za pravilnu i optimalnu primenu krovnog pokrivača. Postavljanje je uslovljeno odabirom ispravne podloge, kao i pratećeg programa za ugradnju.

Kada pričamo o slojevima tegole da bi stvar bila jasnija prvo treba napraviti razliku izmeđju slojeva koji čine svaki list tegole i slojeve koji se dobijaju slaganjem listova tegole na krovu (misli se na poprečni presek krova).

Ako pričamo o slojevima od kojih se prave listovi tegole svaka tegola mora da ima granulaciju, bitumensku osnovu, srednji sloj i opet butumensku osnovu. Da nema to, ne bi bila tegola. Dakle, kvalitet tegole ne određuju slojevi, već količina (težina) i kvalitet sirovina od kojih je napravljena. Neke tegole su i samolepljive celom zadnjom površinom, što ih svrstava u višu klasu, otporniju na vetrove.

Sa druge strane ako pricamo o slojevina tegole u poprečnom preseku krova tu razlika svakako postoji i ona je odredjena oblikom tegole. Neke tegole se u preseku preklapaju nešto više od jednom, većina dva puta. U ovom slučaju apsolutno veći broj preklapanja u poprečnom preseku znači kvalitetniju pokrivku i višestruku hidroizolovanost.

Način postavke:

Kao podlogu za ugradnju tegole obavezno koristite OSB ploče. Daska je živ materijal koji se leti širi a zimi skuplja. OSB ploče su mrtav materijal koji ostaje konzistentan ceo svoj životni vek. Standardna debljina OSB ploče za ugradnju tegole je 15 mm. Tanje OSB ploče mogu da se istalasaju pod težinom snežnog pokrivača a i pri ugradnji kada instalater treba da hoda po OSB-u može lako doći do oštećenja. Ako zbog budžeta kupujete tanju OSB ploču savet je da kupite i lakšu (7kg/m2) tegolu.

Redosled ugradnje je sledeći: OSB, limarija, eventiulano folija i tegola. Ukoliko se limarija radi posle tegole ili pak ugrađuju neki dodatni elementi (antene,klime i sl.), šansa da se ošteti tegola je velika.

Za ugradnju tegole obavezno je koristiti original eksere za tegolu sa širokom glavom. Široka glava pruža površinu koja drži tegolu, što nije slučaj sa klasičnim ekserima koji je buše. Ne ukucavati glavu eksera u tegolu. Glava eksera treba da bude ukucana do površine tegole, nikako da je probije jer se onda tegola buši a ekeseri gube svoju funkciju.

Iz straha da ekseri ne probiju OSB ploču, neiskusni instalateri često uzimaju kratke eksere koji ne mogu da drže tegolu. Standardna dužina eksera za OSB od 15mm je 3,1x25mm.

Ukoliko nije zakucana pravilno tegola moze da se pomeri ili odleti. Na jedan list tegole ide najmanje 4 eksera a ukoliko je krov strmiji onda je taj minimum 6 kom po listu. Po specifikaciji proizvođača na 100 m2 tegole ide 5 kg eksera.

Tegola se često ugrađuje leti pa se zbog velikih vrućina listovi tegole u pakovanju zalepe jedan za drugi. Neiskusni instalateri čupaju listove i na taj način cepaju tegolu. Jednostavno rešenje za ovi situaciju je politi vodom tegolu i protresti celo pakovanje. Posle toga listovi se jednostavno i bez ikakvih problema odvajaju.

Mali broj ili nedostatak ventilacionih otvora dovodi do smanjenog kretanja vazduha. Ovo povećava količinuj vlage, što je uglavnom najveći razlog kraćeg života vašeg krova. Vodite računa da ventilacioni otvori ne budu zatvoreni folijom.

Zašto je TEGOLA idealno rešenje za Vaš krov…