Zidana tuš kabina Da ili Ne ?

 ZIdana tuš kabina – Mada se ne viđa baš često u kupatilima, zidana tuš kabina ima dosta ljubitelja. Jedina prepreka koja stoji na putu da se ona proširi više jeste nedostatak kvalitetnih majstora. Veoma često, čim neko spomene tuš kabinu koja bi bila ozidana. Majstor odmah počne da objašnjava kako ima gotovih rešenja koja i nisu tako skupa. Ukoliko planirate da renovirate svoje kupatilo sa novim sanitarijama, zašto ne biste postavili betonski tuš ili kadu?

Ne samo da su betonski tj zidani tuševi i kade praktični i laki za održavanje. Bez fuga ne postoji mesto gde će ružna plesan i buđ rasti. Već i oni takođe omogućavaju neograničene mogućnosti za dizajniranje. Betonski podovi i zidovi se mogu tretirati tako da izgledaju kao da su popločani ili mogu biti obojeni sa pigmentima i bojama. Kako bi se stvorio bolji estetski dojam u vidu, na primer, umetničkog zidnog murala. Ukoliko ste zabrinuti da će beton apsorbovati vlagu, sve što je protebno je primena hidroizolacionih sredstava. Kako biste učinili vaše betonske tuševe ili kada u potpunosti vodonepropusnim.

Postavljanje betona u vlažnim oblastima kao što su kupatila zahteva dobro poznavanje problematike sa kojom se izvođač suočava. To zahteva drugačiju vrstu pripreme i izgradnje od one koja se koristi kod betonskih radnih površina. Čak i umivaonika, tako da bi izvođači trebalo dobro da razumeju specifičnosti sa kojom se suočavaju.

Vodootporna barijera kao što su cementne ploče tretirane sa gumenom mebranom moraju biti postavljene. Saradnja sa izvođačem koji razume problematiku je dobar način da se spreče problemi povezani sa postavkom betonskih kada i tuševa u vašim kupatilima. . Uzimajući u obzir masu kade ili tuša, lagana vertikalna mešavina, ojačana sa rabic platnom je najčešći izbor. Mnogi biraju mešavinu koja je gušća od prosečne i dodaju aditive za zgrušavanje kako bi smanjili poroznost betona i zaštitili ga od prodora vode.

Najčešća tehnika je primena više slojeva penetrativnog zaptivača poput poliuretana na bazi vode. Fauč koristi epokside ili dvokomponentne poliuretane, a ponekad i oba – epokside kao prajmer sa poliuretanom na vrhu.

Jedna od zabluda jeste da je potrebno više prostora nego za standardne tuš kabine koje se kupuju gotove. Međutim ovo nije istina, mada se u praksi zidana kada ili tuš kabina uvek prave malo veće ako ima prostora. Ako je prostor ograničen, tada se i njigove dimezije prilagođavaju veličini koju ima kupatilo.

Kod ozidanih kabina jednostavno nema skrivenih mesta koja se ne mogu dobro isprati nakon kupanja. Današnja rešenja pri izradi koja se koriste su mnogo bolja od onih od pre 30 godina. Tada su sve redom ličile na one u kasarnama.

Što se tiče materijala može se sve koristiti, međutim hidroizolacija mora biti odrađane na kvalitetan način. Zid se može praviti od cigle, siporeksa i ytong blokova, a takođe se često koristi i staklene cigle. Za staklene cigle nije bitno to oko hidroizolacije, ali za ostala materijale je hidroizolacija veoma bitna i zato to odmah ponavljamo još jedanput.

Staklene prizme (cigle) su veoma dekorativne, a ni cena im nije prevelika. Neki ih kombinuju sa redovnim zidovima, tako da deo bude klasičan zid a deo napravljen od staklenih prizmi. Sve je to stvar ukusa.

Otpornost na klizanje je od ključnog značaja za podove kada i tuševa, tako da je dodavanje sitnog mineralnog agregata (poput kamene sitneži) ili pogrubljivanje površine važan poslednji korak.