Životni ciklus ili životni vek modernog betona

Životni ciklus, ili životni vek modernog betona , tipične moderne ploče betona zavisi od mnogo promenljivih koji će uticati na to da li se preporučuje kompletna zamena ispucale betonske površine ili izlivanje novog sloja betona preko nje. Mnoge od ovih promenljivih zavise od dobrih građevinskih praksi u vreme betoniranja. Iskreno može znati nivo napora uložen pre više decenija? U većini slučajeva jedina informacija koju dobijate je preko procene površine betona. Svaka osoba koja razmišlja o reparaciji ili zameni ispucale betonske površine mora obratiti dužnu pažnju pre nego što donose odluku.

I upravo u ovom trenutku moramo razgovarati o tome zašto toliko mnogo projekata izlivanja novog betona preko ispucalog propada. Da li bi taj razlog mogao biti u vezi sa pukotinama ili vlagom? Možda zbog previše štete koja je proistekla iz ciklusa zamrzavanja-odmrzavanja? Nijedan od ovih nije primarni razlog zbog koga većina projekata ovog tipa propada.

Najčešći razlog zašto projekti ovog tipa propadaju posle nekog vremena je zato što izvođači ne uspevaju da primete da betonska ploča u pitanju nije dobar kandidat za izlivanje novog sloja betona preko nje. Ova loša procena se često donosi zbog potrebe za poslom ili želje da se stvari ubrzaju i zaradi dodatni novac . Nijedan od razloga ne bi trebao da utiče na tako važnu odluku.

Razbijeni beton koji se podiže i spušta segmentno je retko kada dobar kandidat kao podloga za izlivanje novog sloja betona.  U gotovo svim slučajevima, slomljeni beton koji se kreće nije pravilo armiran (ili nije armiran uopšte). To znači da su šanse ogromne da vaš novi sloj betona izliven preko ovakve podloge propadne, te ne biste trebali rizikovati napor i finansije, kao i sopstveni ugled, sa ovakvom vrstom posla. Vaš je posao da znate kada nešto možete uraditi, a kada ne.

Životni ciklus ili životni vek modernog betona, koliko je betonska površina previše oštećena ona neće moći da nosi novi sloj betona preko sebe. U takvim slučajevima je najbolje uraditi sve ispočetka, zameniti celokupnu betonsku ploču.